suspended garage in philothei

← Back to the Portfolio

 

The project is a spacious and protected garage for a residency on the hill of Philothei. The level of the plot, including the swimming pool at the boundary of the property is about 6 meters lower than the level of the road leading  to its entrance. This was the motive to construct the garage from steel sections encased in the retaining wall as en extention above the courtyard and marginally above the pool. The wall fillers of the metal frame are made out of wooden blinds which allow a controled passage of light and air  while creating different views towards the house, across the yard.

The tree on the boundary of the property is encapsulated by the construction while on the unique column  is positioned the hidden shower as a necessary commodity of the pool.

Award in Contemporary Architecture SADAS-PEA

Nominee for Piranesi Award 2014

 

architect: Marianna Xyntaraki

photos: nikos daniilidis

 

 

Ζητούμενο υπήρξε ένας κλειστός και ευρύχωρος χώρος στάθμευσης για μια κατοικία στην Φιλοθέη. Δεδομένα η περιορισμένη επιφάνεια ανάπτυξης στο επίπεδο της πλατείας πρόσβασης αλλά ταυτόχρονα και η μεγάλη υψομετρική διαφορά από το επίπεδο του κήπου. Η τελευταία υποχρεώνει την είσοδο του χώρου στάθμευσης να βρίσκεται έξι μέτρα ψηλότερα από το επίπεδο του κήπου.
Η περίπτωση μιας βαριάς κατασκευής από beton αποκλείστηκε εξαρχής λόγω της υψομετρικής διαφοράς που θα απαιτούσε είτε υψίκορμα υποστυλώματα είτε στήριξη σε ισχυρά εδραζόμενη υποδομή η οποία δεν υπήρχε λόγω της ιδιαιτερότητας του εδάφους αλλά και της ύπαρξης μικρής πισίνας κοντά στο όριο του οικοπέδου. Έτσι επιλέχτηκε μια ελαφριά μεταλλική κατασκευή η οποία αγκυρώνεται στο υπάρχον αναλημματικό τοιχίο από οπλισμένο σκυρόδεμα, όριο με τη όμορη ιδιοκτησία, αφού προηγουμένως αυτό δένεται με ισχυρό τοίχο αντιστήριξης του κατώτερου επιπέδου.
Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε έναν ελαφρύ φορέα από σύνθετες διατομές που μπορούν και προβάλλουν-ίπτανται του κήπου και της πισίνας. O αιωρούμενος κιβωτιοειδής φορέας ενισχύεται επιπλέον χάρη στην δικτυωματική κατασκευή του δαπέδου του, η οποία κρύβεται οπτικά από την ξύλινη επένδυση.
Επομένως ο χώρος στάθμευσης αναπτύσσεται ως ένα κεκλιμένο επίπεδο που ¨γλείφει¨ τον αναλημματικό τοίχο σε ύψος πάνω από την αυλή της οικίας και οριακά πάνω από την πισίνα. Η πρόσβαση πλέον στο επίπεδο της οικίας-αυλής επιτυγχάνεται μέσω σκαλοπατιών που προβάλουν από το σώμα του garage και οδηγούν σε προϋπάρχουσα χτιστή σκάλα. Το δέντρο που υπήρχε στο σημείο αυτό ενσωματώνεται στην κατασκευή ¨τρυπώντας¨ το πλατύσκαλο.
Η πλήρωση των ανοιγμάτων του κιβωτιοειδή φορέα γίνεται με εκτεταμένες ξύλινες περσίδες οι οποίες διευθετούν κατ επιλογήν την διέλευση του φωτός και του αέρα, προκαλώντας ταυτόχρονα διαφοροποιήσεις στην όψη της κατασκευής. Το garage είναι ένα έπιπλο της αυλής απέναντι από την οικία.

Βραβείο Σύγχρονου Αρχιτεκτονικού έργου 2014 ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ

Υποψήφιο για PIRANESI AWARDS 2014

 

αρχιτέκτονας: Μαριάννα Ξυνταράκη

στατική μελέτη:  Νίκος Ξυνταράκης

 

 

 

 

  • Filed under: housing