inside set design

← Back to the Portfolio

 

The idea of the set design of the show was the section of a typical Athenian flat, removed from the urban realm and transferred into the stage of the theater. The perspective of all of the dimensions of the flat attached on the stage was a very important issue due to the visual aspect of the audience. Hidden doors and design tricks have been created for the appearance and disappearance of the dancers-actors.

The interesting part of the work has been the creation of a ‘real’ architectural flat in the space of a theater, where all the dimensions, the materials and the objects have been designed in connection to the visuality and the lighting of the stage. The Pallas theater was transformed into a construction site during the days of the realization of the stage, and the architectural challenge was how to transfer the outdoor image of the city into an indoor space of a theater.

Το σκηνικό της παράστασης είναι μια τομή ενός τυπικού αθηναϊκού διαμερίσματος, το οποίο αποκόπτεται από τον αστικό ιστό της πόλης και μεταφέρεται στην σκηνή του θεάτρου. Η προοπτική που εφαρμόζεται σε όλες τις διαστάσεις του χώρου αποτελεί το σημαντικότερο εργαλείο του σχεδιασμού εξαιτίας των απαιτήσεων της σωστής θέασης από την πλατεία του θεάτρου. Κρυμμένοι έξοδοι και καταπακτές σχεδιάστηκαν για την εμφάνιση και την εξαφάνιση των χορευτών. Η επιτρεπόμενη κίνηση των θεατών κατά τη διάρκεια της παράστασης επέβαλε τον ανασχεδιασμό του θεάτρου, την μετατροπή των πλαϊνών τοίχων, την αλλαγή των φώτων και την δημιουργία διαδρόμων με την αφαίρεση καθισμάτων, για τη σωστή και ανεμπόδιστη μετακίνηση του κοινού κατά τη διάρκεια της παράστασης. Στο φουαγιέ σχεδιάστηκε ένας εκθεσιακός χώρος με οθόνες που αναμετέδιδαν την παράσταση σε πραγματικό χρόνο.

Στόχος του σχεδιασμού ήταν η δημιουργία ενός «πραγματικού» διαμερίσματος στον χώρο του θεάτρου, όπου οι διαστάσεις, τα υλικά και τα αντικείμενα σχεδιάστηκαν σε σχέση με την οπτική και το φωτισμό της σκηνής. Το διαμέρισμα κατασκευάστηκε με προδιαγραφές πραγματικού κατοικήσιμου χώρου, υδραυλικές εγκαταστάσεις, πλακάκια μπάνιου, μωσαϊκό δάπεδο και σοβατισμένους τοίχους. Η σκηνή μετατράπηκε σε εργοτάξιο κατά τη διάρκεια της κατασκευής του σκηνικού, όπου η αρχιτεκτονική πρόκληση ήταν με ποιόν τρόπο μπορεί να μεταφερθεί η εικόνα της πόλης στο εσωτερικό χώρο ενός θεάτρου.

conceived + directed by Dimitris Papaioannou

σύλληψη + σκηνοθεσία : Δημήτρης Παπαιωάννου

set design architects:  Sofia Dona + Dimitris Theodoropoulos

αρχιτέκτονες:  Σοφία Ντώνα + Δημήτρης Θεοδωρόπουλος

realized project/υλοποιημένο έργο

mesaproject.gr

http://www.youtube.com/watch?v=KC8aPj8Upxw&feature=player_embedded

  • Filed under: other projects