house interior in Philopappou

← Back to the Portfolio

status: preliminary study

A threefold composition of interior spaces organizes the house given the already designed layout of the building. At the ground level, a neoclassical scape inside the listed old building. At the first level, a green transparency from one side to the other, from the hill of Philopappou to the roofgarden and the neighboring trees. At the top level a panorama of the city and the sea. The openings were redesigned according to this concept and three different approaches for the ceilings differentiate the three floors. A wooden paneled ceiling reveals the new concrete construction of the slab and the columns that supports the modern construction on top of the old neoclassical house. A pleated ceiling at the bedrooms level and a flat one at the paroramic living level. In the latter a diagonal sculptural wall offers a back for the lounge.

Με δεδομένο το περίβλημα του κτηρίου, το εσωτερικό οργανώθηκε σε μια τριπλή καθ’ ύψος σύνθεση: ένα εσωτερικό νεοκλασσικό τοπίο στο ισόγειο μέσα στο διατηρητέο κέλυφος, μια πρώτη στάθμη με διαμπερείς πράσινες προοπτικές προς το λόφο του Φιλοπάππου και προς τον ταρατσόκηπο και τα δέντρα της γειτονιάς όπου βρίσκονται οι κρεββατοκάμαρες, και μια ανώτερη στάθμη με το σαλόνι, ανοιχτή στο πανόραμα της πόλης και της θάλασσας. Τα ανοίγματα αναδιοργανώθηκαν σε αυτή τη βάση σύνθεσης και οι τρεις όροφοι διακρίθηκαν από τρεις διαφορετικές εκδοχές ταβανιών: μια ξύλινη φατνωματική οροφή που αφήνει να φανούν το τσιμεντένιο ταβάνι και κολώνες που στηρίζουν τη νέα κατασκευή πάνω στο παλιότερο νεοκλασσικό, μια πτυχωτή οροφή στο πρώτο επίπεδο και μια απλή ήσυχη οροφή στο ανώτατο. Σ αυτό το τελευταίο ένας γλυπτικός διαγώνιος τοίχος οργανώνει τα βοηθητικά ορίζοντας την πλάτη του καθιστικού.