Περισπωμενη

← Back to the Portfolio

Σκοπός της μελέτης για αυτή την κατοικία σε δύο στάθμες στο Μπατσί της Άνδρου ήταν η ανακαίνιση, η ενεργειακή αναβάθμισή της κι η ομαλότερη ένταξή της στο αισθητικό περιβάλλον του νησιού.

Προκειμένου να επιτευχθεί η ενότητα του ισόγειου κτίσματος με το ανάγλυφο του εδάφους, οι όψεις του ισογείου επενδύονται εξ ολοκλήρου με πέτρα, επιχειρώντας μια οπτική συνέχεια με τις ξερολιθιές που αναπτύσσονται παράλληλα μ’ αυτές. Το πέτρινο τμήμα του ανατολικού τοίχου που αναδύεται απ’ το έδαφος σοβατίζεται στην απόληξή του, νεύοντας προς τη σύζευξη του μοντερνισμού με την αισθητική παράδοση των Κυκλάδων. Ταυτόχρονα, τα στοιχεία του φέροντος οργανισμού που ξεχωρίζουν από τους τοίχους παραπέμπουν στο σύστημα της δοκού επί στύλου και στην αρχιτεκτονική του Άρη Κωνσταντινίδη.

Στο επίπεδο της στάθμης β’ ξεχωρίζει από τη νοτιοανατολική και νοτιοδυτική γωνία του κτιρίου ένας λευκός, καθαρός, κυβικός όγκος από τον οποίο μοιάζουν να ξεκινούν τα στοιχεία σκίασης προς τον νότο και την ανατολή.

Για τη μορφολόγηση των εξωτερικών όψεων της β’ στάθμης επιλέχθηκε μια χαρακτηριστική Ανδριώτικη τεχνική σοβατίσματος, το σαρδέλωμα, όπου μακρόστενες χαρακιές δημιουργούνται πάνω στους τοίχους καταλαμβάνοντας όλο το πλάτος τους και χαράσσονται με ειδικό μυστρί (μαλάς) και ελεύθερο χέρι.

Σημαντικό στοιχείο του σχεδιασμού αποτελεί η προέκταση της υφιστάμενης στέγης με τη μορφή πέργκολας από καλαμωτή, της οποίας η φυσική όψη συμβάλλει χρωματικά στη διάχυσή της μέσα στο τοπίο. Τα δύο επίπεδα της πέργκολας προς το νότο δημιουργούν έναν ελαφρύ κυματισμό σαν μια χωρική περισπωμένη που μοιάζει να εκκινεί από τον συμπαγή όγκο της νοτιοανατολικής γωνίας της β’ στάθμης του κτιρίου.

Η προτεινόμενη επέκταση της στέγης υπό τη μορφή πέργκολας, επιτρέπει πολλές εκδοχές υπαίθριας διαβίωσης στους διάφορους σκιασμένους χώρους και στα καθιστικά που χωροθετούνται από κάτω της και συμπληρώνουν τις αντίστοιχες εκδοχές διαβίωσης που δημιουργούνται στους εξωτερικούς χώρους της α’ στάθμης.

 

σχεδιασμός και αρχιτεκτονική μελέτη: Hiboux Architecure
απεικονίσεις: Νικηφορός Ζηρός, Στέργιος Καλούδης, Χαριλένα Καραβότα, Τζένη Λάζαρη, Ανθή Ροζή

 

The design purpose for this two-level house located in Batsi, on the island of Andros, was its complete renovation alongside its energy upgrade and smoother integration into the aesthetic environment of the island.

In order to achieve the unity of the first level with the ground, the facades are entirely lined with stone, attempting a visual continuity with the dry stones running parallel to them. The stone part of the eastern wall that emerges from the ground is plastered at its end, pointing to the coupling of modernism with the aesthetic tradition of the Cyclades. The elements of the load-bearing structure that stand out from the walls refer to the system of the beam on a pillar and to the architecture of Aris Konstantinidis.

At the second level, a white, crisp cubic volume protrudes from the south-east and south-west corners of the building, from which the shading elements seem to stem.

Regarding the second floor facade design, a local plastering technique was chosen, called sardeloma, where long, narrow, free-hand incisions are carved on the walls occupying their entire surface.

An important design element is the extension of the existing roof in the form of a reed pergola, whose natural appearance contributes to its diffusion into the landscape. Its two-fold structure creates a slight ripple giving the impression of a spatial tilde (perispomeni) that seems to emanate from the solid volume of the southeast corner of the building.

The proposed pergola allows for a great variety of outdoor living scenarios under its multiple shaded areas and living rooms complementing the corresponding options shaped in the outdoor areas of the first level.

 

styling and architectural design by: Hiboux Architecture
visualisations by Nikiforos Ziros, Stergios Kaloudis, Charilena Karavota, Jenny Lazari, Anthi Rozi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Filed under: housing