The Polyline Apartment

← Back to the Portfolio

realized project / υλοποιημένο έργο

Το  διαμέρισμα βρίσκεται σε παλιά αθηναϊκή πολυκατοικία του Παγκρατίου.

Η ιδιομορφία της κάτοψης και οι θέες  στην πόλη έδωσαν το έναυσμα για τον σχεδιασμό:  ο χώρος  αναπτύσσεται  γύρω από το κλιμακοστάσιο ενώ  το εξωτερικό περίγραμμα της κάτοψης  ξεδιπλώνεται ως μια τεθλασμένη γραμμή με παραγωνίες, στενώσεις και ανοίγματα καταλήγοντας  στις δυο όψεις του σπιτιού. Η μια όψη  στον ακάλυπτο βλέπει την Ακρόπολη  και το λόφο του Φιλοπάππου, ενώ   η άλλη  βλέπει σε πεζόδρομο του Παγκρατίου όπου στο βάθος διακρίνεται το νέο μουσείο  Γουλανδρή.

Πάνω σε αυτή την τεθλασμένη αναπτύσσονται  σαν ένα πολύπτυχο  οι βοηθητικοί  χώροι του σπιτιού αποτελώντας το φόντο  για τις υπόλοιπες λειτουργίες  του: το καθιστικό, την ελεύθερη νησίδα της κουζίνας, τον ξενώνα και το γραφείοΜια μικρή βιβλιοθήκη και  ένα έπιπλο αποθήκευσης του καθιστικού, η κουζίνα, το λουτρό, η ντουλάπα του ξενώνα σχηματίζουν αυτό το πολύπτυχο με ενιαία υλικότητα,  αφήνοντας ελεύθερη την υπόλοιπη κάτοψη, πλην του κλειστού υπνοδωματίου, επιτρέποντας  πολλαπλές οπτικές φυγές προς τις ενδιαφέρουσες θέες Μ αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένας ορίζοντας χαμηλωμένος σε σχέση με το υπάρχον σύστημα των δοκαριών  τυπικό της αθηναϊκής πολυκατοικίας, διακριτός υλικά και χρωματικά.

Η ενιαία υλικότητα του ξύλου στο συνεχές αυτό σύστημα συμπληρώνεται ενίοτε από την μαρμάρινη πλάτη της κουζίνας, το χρώμα της νησίδας , την χαμηλή ζώνη  χρώματος  του τοίχου του ξενώνα.Ο ξενώνας  σχηματίζεται σύροντας την γυάλινη  πόρτα ενώ το μόνο κλειστό αυτόνομο κομμάτι  είναι το υπνοδωμάτιο,  ως το πιο ιδιωτικό κομμάτι του διαμερίσματος.

σχεδιασμός και αρχιτεκτονική μελέτη: Hiboux Architecure

απεικονίσεις: Χαριλένα Καραβότα

The apartment is located in an old Athenian polykatoikia in Pagrati.

The main guidelines for the design were the peculiarity of the original floor plan and the views of the city. The space develops around the common staircase, while the outer contour of the floor plan unfolds as a crooked (zigzag) line with fringes, narrow angles and openings. The aforementioned qualities create each of the two views of the apartment. The one view towards the vacant lot overlooks the Acropolis of Athens and Philopappou Hill, whereas the other view overlooks a pedestrian street and the new Goulandris Museum.

The utilitarian spaces are developed as a multifacated surface on this polyline, forming the background for the other functions of the apartment: the living room, the kitchen island, the guest room and the office. A small bookcase and a storage furniture in the living room, the kitchen, the bathroom and the guesthouse’s wardrobe define this manifold with a uniform materiality, leaving the rest of the floor plan open, allowing multiple interesting viewpoints. Contrariwise, the bedroom is a closed and private space.

Therefore, in relation to the existing beam system (typical of the Athenian polikatikia) a lower horizon is created with distinct materiality and color. In this continuous system the uniform, wooden materiality is sometimes complemented by the marble backsplash of the kitchen, the color of the island counter and the low-height colored zone of the guest room. The guest room is defined by a sliding glass door, while the only autonomous space is the bedroom, being the most private part of the apartment.

styling and architectural design by: Hiboux Architecture

visualisations by Charilena Karavota