offices in Alexandras Ave

← Back to the Portfolio

Το έργο αφορά τα νέα γραφεία μιας διεθνούς εταιρείας ανάλυσης μεγάλης κλίμακας δεδομένων στην Αθήνα (Deep network analytics technology). Ο όροφος προς ανακαίνιση βρίσκεται σε κτίριο με την κύρια όψης του στην λεωφόρο Αλεξάνδρας την οποία συνθέτουν γραμμικά σχεδόν συνεχή παράθυρα.  Θελήσαμε να ενισχύσουμε και να αναδείξουμε ως βασική ποιότητα του χώρου την έντονη διαμπερότητα ώστε να επωφεληθούν όλοι οι εργασιακοί επιμέρους χώροι από το φως και τον αέρα αλλά και από την  θέα στο αστικό αθηναϊκό τοπίο.

Τα παραπάνω γίναν εφικτά τοποθετώντας τα γραφεία των εργαζόμενων σε open plan και σε άμεση γειτνίαση με το γραμμικό συνεχές άνοιγμα προς την λεωφόρο. Παράλληλα τα κλειστά γραφεία των στελεχών τοποθετήθηκαν προς τα πίσω  με πλήρεις ξύλινους τοίχους εγκάρσιους στην θέα και γυάλινους παράλληλα σε αυτή.  Κατά αυτόν τον τρόπο το συνεχές κάδρο της Αθήνας αποδόθηκε εσωτερικά στο σύνολο των εργαζόμενων ενώ παράλληλα εξασφαλίστηκε και η οπτική επικοινωνία μεταξύ  των θέσεων τους μέσω των φυγών που δημιουργούν οι επάλληλοι εγκάρσιοι ξύλινοι τοίχοι. Οι  κινήσεις αυτές ταυτόχρονα βελτίωσαν τον αερισμό και τον φωτισμό όλων  των  επιμέρους χώρων. Οι ίδιοι αυτοί ξύλινοι τοίχοι αποτελούν κρυφούς αποθηκευτικούς χώρους-ντουλάπια για τα προσωπικά αντικείμενα των εργαζόμενων.

Ζητήθηκε ένα περιβάλλον λιτό με εταιρικό ύφος αλλά ταυτόχρονα οικείο και άνετο. Η επιλογή των υλικών, ζεστό ξύλο, μεταλλικά κουφώματα με καιτια, σκουρόχρωμα γραφεία κλπ συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση ενώ ο φωτισμός είναι χαμηλός, ελεγχόμενος, επικεντρωμένος στις θέσεις εργασίας και στα αρχιτεκτονικά στοιχεία του χώρου. Υπόβαθρο για όλα αυτά επιλέγεται μια μοκέτα με γραμμικό μοτίβο το οποίο προσδίδει μια κλίμακα στον χώρο ενώ ως σχέδιο έχει μια αναφορά στο ψηφιακό σύμπαν που είναι και το αντικείμενο εργασίας.

Στο φουαγιέ της εταιρείας η υπάρχουσα καμπύλη διαμόρφωση επαναδιατυπώνεται  με ένα κοίλο καθιστικό έπιπλο υποδοχής. Κάδρο της υποδοχής ο ορίζοντας της πόλης καθώς  φιλτράρεται από μια λευκή κουρτίνα. Η ημιδιάφανη υφή της “θολώνει” τον ορίζοντα και αμβλύνει την ένταση της πόλης αλλά και την αυστηρότητα του χώρου.  Με λεπτά μαύρα γράμματα αιωρείται το λογότυπο της εταιρίας μπροστά από την πόλη.

Σε επέκταση του χώρου της υποδοχής σχεδιάζεται μια δεύτερη αγκαλιά, ένα καθιστικό / βιβλιοθήκη  το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει εργαζόμενους αλλά και επισκέπτες.  Αποτελεί συμπληρωματικό χώρο του φουαγιέ αλλά με πιο οικείο και χαλαρό ύφος. Είναι ένας τόπος συνάντησης, μπορεί να διαβάσει κάποιος ή να πιει τον καφέ του. Ταυτόχρονα η γωνιά αυτή έχει έναν ρόλο ορίου αφού χωρίζει την περιοχή της τραπεζαρίας από τους υπόλοιπους χώρους εργασίας.

Η κουζίνα-τραπεζαρία τοποθετείται σε ένα φωτεινό και ευρύχωρο σημείο της κάτοψης και υλοποιείται με χαρούμενα υλικά και παιγνιώδη στοιχεία. Όπως ο γραφιστικός χάρτης της Αθήνας ή την πρόβλεψη για ένα επιτραπέζιο “ποδοσφαιράκι”.

Τέλος ο σχεδιασμός εκμεταλλεύεται μια πιο απομονωμένη ζώνη που βρίσκεται στο πίσω μέρος του κλιμακοστασίου με θέα στο εσωτερικό του οικοδομικού τετραγώνου για να αναπτύξει έναν χώρο διαλύματος για τους καπνιστές. Σε αυτό το σημείο σχεδιάζεται ένα κλειστό κατάφυτο μπαλκόνι με πάγκους και ενσωματωμένα φυτά.

Realized Project

design: Hiboux in collaboration with Giannis Mahairas

collaborator: Efi Mastrokalou

photography: Panos Kokkinias

lighting design: Ifi Group

  • Filed under: commercial