alexandroupoli belvedere

← Back to the Portfolio

Η στροφή Εγνατίας είναι η προνομιακή κατάληξη του παραλιακού περιπάτου της Αλεξανδρούπολης, ένα σημείο υπέροχης θέας προς το ανοιχτό πέλαγος με τη Σαμοθράκη και προς τη συνέχεια της παραλίας δυτικά, προς τα Κόκκινα Βράχια της Νέας Χηλής και το ηλιοβασίλεμα.
Το σημείο αυτό -στροφή του δρόμου- έχει μια μικρή υπερύψωση από τον υπόλοιπο περίπατο κατά μήκος της παραλίας και ταυτόχρονα, είναι το τελευταίο σημείο πεζοδρομίου επί τη παραλίας προς τα δυτικά, αυτά το κάνουν σημείο στάσης και απόλαυσης της θέας. Στην παρούσα συνθήκη είναι μόνο μια στροφή του δρόμου και ένα απλό πεζοδρόμιο.
Μετακινώντας την χάραξη του δρόμου προς τα βορειοανατολικά (προς το στάδιο), δημιουργείται μια μεγάλη ζώνη πεζοδρομίου (κυμαινόμενου πλάτους, στο μέγιστο σημείο 15μ) έκτασης περίπου 1 στρ.
H μελέτη προτείνει τη δημιουργία γλυπτικών αναβαθμών που φιλοξενούν τη στάση των περιπατητών της παραλιακής διαδρομής. Οι αναβαθμοί αναπτύσσονται σε μια επιμήκη λοφώδη διάταξη κατά μήκος της στροφής, επιτρέποντας στην έξω (προς τη θάλασσα) πλευρά, θέα προστατευμένη από το θόρυβο του δρόμου και την κίνηση των αυτοκινήτων.
O σχηματισμός των γλυπτικών αναβαθμών γίνεται με την αρχική ελαφριά ανύψωση του κυρίως πεζοδρόμου/περιπάτου και την παράλληλη ανύψωση των πλευρών του, προς τη θάλασσα με καθιστικές βαθμίδες για την απόλαυση της θέας, προς το δρόμο με φυτεμένες βαθμίδες με μυρωδικά φυτά.
Ο πεζόδρομος/περίπατος είναι κυμαινόμενου πλάτους άνω των 3μ, με ήπια κλίση 6% και πλατύσκαλα πλάτους 1,5μ ανά 8μ. Ο περίπατος στο ψηλότερο σημείο υπερυψώνεται 2μ πάνω από το δρόμο. Στο σημείο αυτό υπάρχει καθιστικό πεζούλι μήκους 14μ.
Οι βαθμίδες προς τη θάλασσα διαμορφώνονται από τα χαμηλά προς τα ψηλά ως  εξής, ως προς τα πλάτη τους: 1μ πέρασμα/μπαλκόνι θάλασσας, 1,20μ κάθισμα, 0,9 πέρασμα, 1,20 κάθισμα, με κλίσεις 1% για την προσαρμογή στο υφιστάμενο έδαφος.
Τα ύψη των τριών βαθμίδων είναι 60εκ το πρώτο και εν συνεχεία 50εκ τα επόμενα δύο. Το πρώτο είναι μεγαλύτερο σε ύψος λόγω του υπάρχοντος χειρολισθήρα, ώστε ο καθήμενος να έχει ανεμπόδιστη θέα. Μεταξύ των αναβαθμών σε τακτά διαστήματα υπάρχουν μικρά σκαλιά πλάτους 80εκ. Δεν υπάρχουν συνεχείς σκάλες καθώς θα αλλοίωναν την γλυπτική διάσταση της διαμόρφωσης παραπέμποντας σε κερκίδες. Οι βαθμίδες προς το δρόμο διαμορφώνονται με κυμαινόμενα πλάτη και κλίσεις χωμάτων μεταξύ των μικρών τοίχων αντιστήριξης(πάχους 20εκ) έως 30%.

Στο βορειοδυτικό άκρο της στροφής και αρχής της διαμόρφωσης σχηματίζονται αντίστοιχοι μονολιθικοί γλυπτικοί αναβαθμοί και μικρή ράμπα προς τα δυτικά οι οποίοι κατεβάζουν τον περιπατητή στο επίπεδο της θάλασσας. Η συνολική διαμόρφωση του λόφου αυτού δεν επηρεάζει στατικά το υπάρχον τοιχίο με τα νέα φορτία της.

Το υλικό από το οποίο διαμορφώνονται οι βαθμίδες είναι ενισχυμένο σκυρόδεμα στο χρώμα της άμμου ώστε να δίνει μια μονολιθική αίσθηση και ταυτόχρονα να είναι ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες και την θάλασσα. Οι ακμές διαμορφώνονται με μαλακές καμπύλες φιλικότερες στο καθήμενο σώμα και δίνοντας μια πιο ρέουσα μορφή στο σύνολο. Η τελική επιφάνεια του σκυροδέματος θα χτυπηθεί και θα τριφτεί με διαμαντόβουρτσες ώστε να έχει αδρή όψη και ύφη. Η μονολιθική αυτή κατασκευή διακόπτεται/σκίζεται κατά ζώνες εμφανίζοντας τα χωμάτινα πρανή με την χαμηλή μεσογειακή βλάστηση.

απεικονίσεις: Ζωή Ηλιάδη